Verdenspremiere på SubReader!

Lørdag d. 14. jan. 2017 åbnede Panorama biografen i Middelfart op for en verdens nyhed.

Oplæsning af undertekster.

En helt igennem simpel, men genial idé – Først og fremmest til ordblinde og folk med læsevaskligheder. Jeg kan dog allerede se et stort potentiale med appen til børn der begynder på den første læsning. Nu behøver mor og far ikke længere læse højt for familiens yngste medlemmer, når alle samles i stuen om en fælles film. Mulighederne er mange med f.eks alle de nye populære Streaming tjenester som Netflix, Cmore, Viasat og måske endda også Youtube i fremtiden.

 

.

 

Bag SubReader står Anders Bredgaard Thuesen og Alexander Gram Jensen. De to unge opfindere er kun 18 sommere!

Anders startede allerede som 12 årig med at programmere. I 2016 vandt de først det Danske mesterskab i Entreprenørskab og sidenhen imponerende nok også Europamesterkabet i Schweiz.

 

Appen er udgivet til iphone og andriod telefoner og jeg var selvfølgelig spændt på denne nye app som jeg forinden havde hentet til min samsung mobil.

  

Det fede ved Subreader er, at du via en simpel QR kode ved indgangen til biografen fortæller appen, hvilke undertekster der skal læses op. Så er det i med høretelefonen i det ene øre, så det andet øre kan få den originale tale og lydeffekter med som alle andre i salen.

 

 

I første omgang skulle jeg lige vende mig til den lidt mekaniske oplæsning som vi også kender fra bla. CD-ord og ikke mindst bilens Gps. Men efter 10 min med den nye star wars film flyvende henover skærmen, hørte jeg slet ikke den mekaniske stemme, men kunne istedet opleve genialiteten ved dette værktøj.

Det sjove var at man pludselig begyndte at læse med på underteksterne. Noget jeg tænker mange af os ikke tænker over når vi ser engelsksprogede film. Det blev specielt tydeligt, hvor mange fejl der findes i underteksterne, hvilket gav en hel del morskab i salen, da teksten til tide var total menings forstyrrende. Men Googles oplæsningsprogram, som ofte bruges til apps, læser det der står, hvorimod man normalt lader tekstbilledet flyde sammen når man selv læser.

Anders Bredgaard Thuesen har selv programmeret appen. Med et budget på et par tusind kroner har han og hans makker Alexander fremtryllet en app der har vundet Europamesterskabet for Entreprenørskab.

 

Jeg var virkelig imponeret over hvor godt værktøjet fungerede. Både i forhold til oplæsnings hastigheden og frygten for udfald til netforbindelsen mellem biografens router og ens mobil. Men det virkede langt bedre end man kunne forvente.

 

Programmet har selvfølgelig nogle skønhedsfejl, men Anders har allerede skudt den næste opdatering ud og jeg er sikker på de to fyrer får et perfekt produkt ud indenfor de næste par måneder. Min største bekymring inden vi gik til denne verdenspremiere var nu hellere ikke selve appen eller funktionaliteten. Jeg var mest bekymret for batteritiden på min mobil. Rouge one køre i ca. 2 timer og min telefon var ganske rigtig også brandvarm efter 30 min. Da filmen var slut var min mobil ligeledes død. 55% strøm blev der brugt og det var det samme billede over det meste af salen. Det skal dog siges at der i en nyere opdatering kan slukkes for skærmen så strømforbruget nedsættes og det vil helt sikkert hjælpe. Men står man og skal til at bygge nye biografer rundt om i Dk, vil jeg her slå et slag for at der installeres el-stik med usb tilslutning i alle sæder. Denne app er nok kun begyndelsen på, hvad der i fremtiden kommer til at blive udviklet til vores mobiltelefoner. Jeg er sikker på at der i fremtiden vil kommer flere apps der gør det muligt for den enkelte biografgænger at interagere med filmen på lærredet. SubReader er kun begyndelsen.

Anders og Alexander ser SubReader som et fremtidig samlet multimedie værktøj for ordblinde. Ideen stopper ikke ved biografen. Appen skal også kunne bruges til almindelig tv programmer, film og meget andet i hvor der er brug for at undertekster bliver læst op.

 

      

 

 

Jeg ønsker Alexander og Anders alt mulig held og lykke med deres opfindelse. Jeg er sikker på rigtig mange ordblinde nu vil vælge de engelsksprogede film og få det samme ud af filmen som alle andre.

 

 

      

Er du ordblid og kunne du også tænke dig at prøve SubReader, ja så må du altså hele vejen til Middelfart. Systemet kræver at biografen har router dedikeret til SubReader og Middelfart kom altså først. Men mon ikke SubReader indefor den næste års tid kan nydes i samtlige biografer landet over.

Læs mere om SubReader her

 

En video og artikel fra tv2 her